Ca phe sua da

Al bladerend in een oude editie van koffieTcacao kwam ik een spread tegen met illustraties van diverse koffiezetmethodes. Eén van daarvan was de percolator, die ik thuis ook gebruik. Een andere was, verrassend genoeg, de Vietnamese filterkoffie.

Ik verlangde op slag naar een ca phe sua da, een Vietnamese ijskoffie (ca phe = koffie, sua = melk, da = koud). Die wordt gemaakt van hele sterke filterkoffie, gecondenseerde melke (mierzoet), en ijsblokjes. Toen ik in Vietnam woonde, bestelde ik altijd ijskoffie, in tropische omstandigheden een stuk lekkerder dan warme koffie.

De zetmethode heeft wat weg van de French press: op een klein glas wordt een soort mini-filterpotje gezet. Daar gaan een paar flinke scheppen koffie in, stevig aandrukken en vervolgens heet water overheen gieten. De koffie sijpelt je kopje in waar je bijzit. Slow coffee, dat kennen ze in Vietnam dus al jaren!

In dit leuke filmpje zie je hoe het werkt. Ik heb die koffiefiltertjes meegenomen uit Vietnam, maar uiteindelijk nooit gebruikt. Misschien toch maar eens uit de kast halen..

 

Geen reacties