LEESRETRAITE

Begin oktober ging ik op leesretraite. Ja, je leest het goed: op leesretraite. Oftewel, twee dagen ongestoord lezen.

Waarom zou je daarvoor een heel weekend weggaan, lezen kun je toch juist prima thuis op de bank doen? Nou, niet als je kleine kinderen hebt. Dan kan het in ieder geval niet overdag, en al helemaal geen uren achter elkaar.

Maar ook wie geen kinderen heeft, kan opgeslokt worden door een drukke baan en een vol sociaal leven. En om helemaal op te gaan in een boek moet je toch even de tijd nemen. Een fijne fauteuil of bank helpt ook, net als een landelijk uitzicht als je uit het raam kijkt en iemand die heerlijk voor je kookt, zodat je zelfs daarvoor niet overeind hoeft te komen.

Zie daar het concept van De literatuurcoach, die dit weekend organiseerde in het vakantiehuisje van het idyllische Landgoed Heerlijkheid Mariënwaerdt. Ik kan het iedereen van harte aanbevelen. Om tot rust te komen, gelijkgestemden te ontmoeten (max. 7 deelnemers), heerlijk te eten (catering is inbegrepen), en vooral, leeskilometers te maken.

Ik had uiteraard een koffer vol boeken meegenomen om te kunnen kiezen, en begon uiteindelijk aan deel 1 van De Thibaults, het meesterwerk van Roger Martin Du Gard. Inmiddels ben ik bij deel 2 aanbeland van deze meeslepende historische roman over twee broers en hun broeierige liefdesleven eind 19e/begin 20e eeuw. Ik denk niet dat ik zo ver was gekomen als ik niet even een goed begin had kunnen maken tijdens de leesretraite.

Bovendien kwam ik met een hele lijst boekentips thuis, want vast onderdeel van het weekend is een persoonlijk gesprek met de literatuurcoach, waarna je een leesadvies op maat meekrijgt. Voorlopig kom ik aan die lijst niet toe want na deel 2 van De Thibaults wacht nog deel 3 (De Thibaults = 3x 900 blz.). Maar wel fijn om vast een vangnet te hebben voor het grote zwarte gat waar ik daarna ongetwijfeld in zal vallen.

 

Geen reacties