Succesvolle crowdfunding campagne voor SAHFA

In april voerde ik voor SAHFA een crowdfunding campagne voor het project JamboMama! (lees hieronder meer). De campagne was een groot succes. We haalden zelfs meer op dan het streefbedrag van 10.000 euro. Via deze weg wil ik graag iedereen bedanken die na mijn gespam de Facebook-pagina is gaan volgen, de nieuwsbrieven leest en de campagne heeft gesteund door berichten te delen en/of geld te doneren.

PS: SAHFA steunen kan nog steeds :)

Wat is JamboMama! ?

JamboMama! is een ambitieus project waarmee SAHFA de meest kwetsbare doelgroep wil bereiken: aanstaande moeders in afgelegen dorpen op het platteland in ontwikkelingslanden. Ze wonen een flink stuk lopen van de eerstelijns gezondheidszorg af en de kwaliteit van die gezondheidszorg is niet geweldig. Er zijn te weinig goed uitgeruste verloskundige posten. De zorg die er is wordt niet optimaal benut omdat de vrouwen niet komen, of te laat, want ze schatten de urgentie niet goed in. Ook zijn ze vaak wantrouwig tegen de moderne prenatale en verloskundige zorg. Die kloof tussen vraag en aanbod moet worden gedicht.

SAHFA heeft daartoe een unieke applicatie voor smartphones ontworpen: JamboMama! (Swahili voor ‘hallo moeder of mevrouw’). Met deze app worden vrouwen (en hun gemeenschap) verbonden met eerstelijns gezondheidswerkers voor prenatale zorg. De vrouwen die zich hebben ingeschreven in het systeem krijgen regelmatig berichtjes, adviezen, aanmaningen om zich te laten controleren. Zo kan hun zwangerschap gevolgd worden (bijv. bloeddrukcurve en gewichtscurve). Als de ingevulde waarden op risico wijzen krijgen ze een waarschuwing contact op te nemen met hun gezondheidswerker. Omdat veilig en betaalbaar vervoer levensreddend is als er complicaties optreden, willen we ook samenwerken met vervoerders.

Beter geïnformeerd, beter begeleid en verbonden met de gezondheidszorg om crises tijdig te onderkennen, beleven de aanstaande moeders en hun familie de zwangerschap veel positiever en kunnen ze de geboorte ook beter voorbereiden – daar zet de app ze ook toe aan met gerichte vragen.

 

Geen reacties