Lezersgeluk

Ik kan mijn geluk niet op: mijn oudste zoon (7,5) heeft het lezen ontdekt! Na het uitvoerig oefenen met letters in de kleuterklassen leerde hij vorig jaar in groep 3 dan eindelijk lezen. De grote vraag was natuurlijk of hij het leesvirus te pakken zou krijgen. En ja hoor, binnen een paar weken joeg hij de 9 (!) delen van De waanzinnige boomhut erdoorheen. Ondertussen heb ik ook de eerste twee delen van Harry Potter aan hem voorgelezen en nu genieten we samen van een van mijn lievelingsboeken: Ronja de Roversdochter.

Er is veel te doen over de jeugd van tegenwoordig en haar gebrek aan leesgierigheid. Vooralsnog is daar hier geen sprake van. Ik denk dat blijven voorlezen, ook al kan een kind inmiddels zelf lezen, belangrijk is om de liefde voor het lezen vast te houden en het taalgevoel te blijven ontwikkelen met boeken die voor een kind misschien nog te moeilijk zijn om zelf te lezen, maar waar hij als luisteraar al wel van kan genieten. En dat laatste doet deze voorlezer in elk geval met volle teugen!

 

Geen reacties