JOURNALISTIEK | De Telegraaf | Reiskrant | Reportage Algarve

Genieten in de Portugese Algarve

De Portugese Algarve werd in de jaren ’30 van de vorige eeuw door de Engelsen ontdekt en bestempeld tot ideale winterbestemming, dankzij het zachte mediterrane klimaat. De kilometerlange zandstranden maken de regio tot op de dag van vandaag een populair vakantieoord. Maar de Algarve heeft meer te bieden, ontdekte uw verslaggeefster. Van invloedrijke Moren tot onverschrokken ontdekkingsreizigers, de Algarve kent een rijke geschiedenis, die overal haar sporen heeft achtergelaten.

Lang geleden werd een Moorse prins uit de Algarve verliefd op Gilda, dochter van een rijke edelman uit het noorden van het land. Hij nam haar mee naar zijn koninkrijk in het zuiden, maar Gilda had vreselijke heimwee. Tot op een dag de prins duizenden amandelbomen liet planten. Op een mooie winterdag werd de prinses wakker en keek ze uit over een prachtig sneeuwlandschap. Zo leek het althans dankzij de witte bloesem van de bloeiende amandelbomen. Gilda was onmiddellijk genezen en leefde nog lang en gelukkig in Al-gharb – het westen in Arabisch, en waar de naam Algarve van afgeleid is.

Moors nalatenschap

De legende van Gilda en haar prins is een van de vele die ontsprongen uit het verblijf van de Moren in de Algarve, die er vertoefden van 711 tot 1250 in de Algarve. Tastbaar bewijs zijn de dadelpalmen, johannesbrood-, vijgen- en amandelbomen die de Moren meebrachten uit Noord-Afrika en waarmee ze de Algarve tot bloei brachten.

Ook de sinaasappelbomen (de bittere soort, waarvan de vruchten alleen geschikt zijn om te persen) en de citroenbomen danken de huidige bewoners van de Algarve aan de bezetters van toen. Sinaasappels zijn overal te koop. Langs de weg staan verkopers onder verlepte parasolletjes met tassen van 5 kilo voor 2 euro. Ze raken ze aan de straatstenen niet kwijt.

Een ander teken van het verblijf van de Moren in de regio zijn de schoorstenen die de daken sieren. Ze verschenen na het heroveren van de Algarve door de christenen, als herkenningspunt voor de achtergebleven moslims, en zijn duidelijk geïnspireerd op minaretten. Inmiddels zijn ze uitgegroeid tot symbool van de Algarve. In de vele ceramiekateliers en pottenbakkerijen die je langs de weg tegenkomt zijn talloze modellen te koop.

De Moren konden zo lang redelijk ongemoeid in de regio verblijven vanwege de natuurlijke scheiding die de heuvels aanbrengen tussen de Algarve en de rest van Portugal. Een goede manier om deze te verkennen is door met een jeep off road te gaan. In een dag cruisen tussen de heuvels ontdek je het achterland van dichtbij, en leer je veel over de regio. Zeker met de praatgrage Chris, van organisatie xx, als chauffeur.

Vakantiehuis in de Algarve

Door die heuvels is de Algarve ook relatief lang geïsoleerd gebleven. Lange tijd waren er geen goede wegen naar Lissabon. Nu ben je er via de snelweg in 2,5 uur. Veel inwoners van de Portugese hoofdstad hebben dan ook een vakantiehuis in de Algarve. Zoals Fernando en Elizabeth Madeira. Ze hebben een mooie villa in de heuvels van Monchique, het minder toeristische deel van de Algarve.

Een paar jaar geleden verkochten ze hun reisbureau in Lissabon – ‘er viel niks meer te verdienen door de snelle opkomst van internetboekingen’ – en bouwden hun vakantiehuis uit tot een bed & breakfast, dat ze met veel flair runnen. „Ik dacht hiermee een leuke aanvulling op mijn pensioen te creëren en mezelf een beetje bezig te houden”, vertelt Fernando tijdens het diner met heerlijke huisgemaakte gerechten van zijn vrouw. „Ik heb nog nooit zo hard gewerkt”, zegt hij lachend.

De accommodatie is een goed startpunt om de westkust van de Algarve te bezoeken, een beschermd natuurgebied, zeer geschikt voor wandelaars en vogelliefhebbers. Helemaal in het zuidwestelijke puntje ligt Sagres. Op dit schiereiland is de Fortaleza de Sagres (Fort van Sagres) gebouwd, symbool van de Portugese ontdekkingsreizen. Vanaf hier heb je prachtig zicht op de woeste golven die tegen de steile rotsen beuken.

Iets verder naar het oosten, ook aan de kust, ligt Lagos. In deze havenstad begonnen in de 15e eeuw de ontdekkingsreizen. Hier werd ook de eerste slavenveiling in Europa gehouden. Vandaag de dag is Lagos vooral een pittoresk havenstadje, met vele restaurantjes en cafés in het voetgangersgebied.

We reizen door naar Silves en trekken van de kust af. Silves staat bekend als kunstenaarsdorp, maar bewijs daarvoor is niet makkelijk te vinden, op een kleine tegelgalerij na waarvan de eigenaar zich niet laat zien. Het is een mooi (kunstenaars)stadje met steile straten en traditionele Portugese huizen. In Silves Hier komen we weer op het spoor van de Moren. Tijdens hun overheersing maakten zij van Silves de hoofdstad van de Algarve. Het kasteel staat er nog, onaangeroerd. En het met arcaden en palmbomen omgeven plein doet eerder Marokkaans dan Portugees aan.

Een geweldig uitgaansleven

De overgang van het rustige Silves naar feeststad Albufeira brengt een kleine schok teweeg. De grote kustplaats in het zuiden heeft weliswaar nog een pittoresk oud centrum, waar toeristen over de souvenirwinkeltjes heen struikelen, maar wat overheerst zijn de talloze flatgebouwen die de kust vervuilen. Ze bieden onderdak aan de vele bezoekers die zich in de zomer verdringen op het prachtige, lang uitgerekte strand van Albufeira.

’s Avonds trekken ze naar ‘de strip’, waar alle bars zich bevinden. Nick en Simon zijn hier ook geweest, samen met Jan Smit. Dit vertelt Dora Coelho van de plaatselijke VVV: „We zijn nog steeds vrienden op facebook, af en toe krijg ik een berichtje van ze. Leuke jongens hoor.” Dora komt uit Albufeira en is trots op haar stad. „In Albufeira heb je prachtige stranden en een geweldig uitgaansleven. De perfecte combinatie voor een leuke vakantie. Bovendien, als je er even uit wil, ben je zo in het achterland.”

Gepubliceerd in De Telegraaf (Reiskrant), juni 2012.

©De Telegraaf

 

Geen reacties