JOURNALISTIEK | Reisproject 25xEurope

Na mijn studie journalistiek nam ik deel aan het project 25xEurope. Met vier andere jongeren trok ik in een busje door Europa: tien weken, tien lidstaten. We schreven artikelen over het leven van jongeren in de rest van de EU en en hielden een reisblog bij.

Eén van de thema’s waarover ik schreef was jongeren en migratie. De toen heftige discussies over de (mislukte?) multiculturele samenleving in Nederland maakten mij nieuwsgierig naar het integratieproces van immigranten in de rest van Europa. Waar komen de immigranten in de andere Europese landen vandaan? Worden zij geaccepteerd? En vooral, hoe kijken allochtone en autochtone jongeren naar elkaar? Wat weten ze van elkaar?

Daarnaast ging ik op zoek naar Europese liefdes. Wat hebben een Ier en een Griekse gemeen? Is taal een probleem in de relatie, naast eventuele afstand? Wat hebben de geliefden voor elkaar over? Verhuizing? Taalcursus? Kortom, is liefde echt grensoverschrijdend, of zijn de culturele verschillen in het nieuwe Europa nog te groot?

Omdat eten een belangrijk onderdeel is van cultuur en essentieel is om een land beter te leren kennen, probeerde ik onderweg zo veel mogelijk lokale specialiteiten en ontwikkelde ik mijn kookkunsten door in elk land een lokaal recept te leren.

 

 

Geen reacties