JOURNALISTIEK | DE TELEGRAAF | EROPUIT | VERSLAG EXPOSITIE

Grote tekeningen voor kleine mensen

Met klompen aan die drie maten te groot zijn, staat een oude man met een dikke buik en een zwarte baret op zijn hoofd op een wiebelige houten ladder zijn dakpannen te poetsen met een washandje. In zijn emmer met sop gluurt een kikker met grote ogen over het randje. In de deuropening waar de ladder voor staat zien we een varken met een bril, een kat en een muis meekijken. In de woonkamer vreet een koe aan de kamerplant in de vensterbank.

Dit kleurrijke tafereel is ontsprongen uit de fantasie van schilder en illustrator Marius van Dokkum (1957). De man op de ladder is Opa Jan, onderwerp van een serie kinderboeken van Van Dokkum. De kleurplaat uit Opa Jan maakt zijn huis schoon  hangt in het CODA Museum in Apeldoorn en is onderdeel van de net geopende kindertentoonstelling ‘055 Tekeningen voor kleine mensen’.

De expositie toont werken van negen illustratoren uit Apeldoorn en omgeving, van net afgestudeerd tot zeer ervaren. “We hebben hier verrassend veel goede illustratoren”, zegt Dominique Vos de Wael, educator bij het CODA Museum, die de selectie maakte. ‘Ik denk dat al die bossen om ons heen voor een prettige en inspirerende werkomgeving zorgen. Dat zie je ook terug in de tekeningen. De natuur, en met name dieren, spelen een belangrijke rol.’

Met slechts vier werken per illustrator is de tentoonstelling klein maar fijn. “We hebben de kunstenaars gevraagd werken te selecteren die een kentering in hun oeuvre markeren”, zegt Vos de Wael. Het resultaat is een expositie die duidelijk maakt hoeveel diversiteit er binnen het genre bestaat. Van digitale technieken tot ambachtelijke potloodtekeningen en van kleurrijk tot ingetogen zwart-wit. Waar het werk van Van Dokkum nostalgie ademt, zijn de (digitaal gemaakte) illustraties van Caroline van Pelt (1978) veel eigentijdser. Ze hebben hier en daar wat weg van Japanse mangatekeningen. Dat Van Pelt ook in opdracht van het kindermerk Oilily werkt, is duidelijk te zien aan het kleurgebruik – veel roze – en de krullerige lijnen.

Verrassend is het werk van Nina Smit (1988), afgestudeerd aan ArtEZ Zwolle en een nieuwkomer in het kinderboekenvak. Haar donkere tekeningen zijn niet alleen vanwege het gebrek aan kleur een stuk somberder. Ook de onderwerpen hebben iets mysterieus en zelfs onheilspellends: heel grote dieren in combinatie met heel kleine mensen. Zal de grote wolf, die in zijn slaap het kleine meisje dicht tegen zich aanhoudt, haar opeten als hij wakker wordt? Zijn scherpe tanden lijken erop te wijzen, maar de stevige greep waarin hij het meisje vasthoudt, heeft ook iets weg van een omhelzing.

‘Tekeningen voor kleine mensen’ is tot en met 1 september te zien. Jonge bezoekers kunnen op de tentoonstelling naar hartenlust knutselen, knippen, kleuren en plakken. De kinderboeken waaruit werk wordt getoond liggen klaar om (voor) te lezen.

(Gepubliceerd in De Telegraaf, augustus 2013)

©De Telegraaf

Illustratie: ©Marius van Dokkum

 

Geen reacties